Издательство «Горобец»
Издательство «Горобец»

Презентація факсимільного видання «Лавришівське Євангеліє XIV століття у Митрополичому будинку Національного заповідника "Софія Київська"

 

Видавництво “Горобець»  в рамках програми по збереженню культурної спадщини віднаходить, досліджує та розповсюджує древньоруські рукописи, що були створені на теренах Руси-України, а волею долі розпорошені по музеях і бібліотеках Європи.  У кожного рукопису був свій шлях: одні дарувалися як весільний посаг, інші йшли з дому разом із завойовниками, треті ставали коштовними дарунками.

Загалом з книжкової спадщини Київської Русі збереглося не більше 1% усіх рукописів, створених у князівських скрипторіях. І тому кожен збережений рукопис є не лише цінним історичним джерелом, але і справжнім шедевром укр..  середньовічної книги.

І Лавришівське Євангеліє XIV ст. є одним з таких видань, яке сьогодні презентується в Національному Заповіднику "Софія Київська" у Митрополичому будинку. На офіційній частині презентації виступали: Генеральний директор Софії Неля Куковальська, директор видавництва "Горобець" Ганна Горобець, науковці - В'ячеслав Корнієнко, Віктор Мойсієнко і Людмила Гнатенко. Після офіційної частини виступав Тарас Кромпаніченко, лідер гурту "Хорея Козацька" з композицією "Середньовічні пісні XIV ст. А для теплого, дружнього спілкування гостям презентації було запропоновано каву і чай зі смаколиками. 

 

https://youtu.be/pU1FmSw4r6s